Kiełki to najzdrowszy pokarm bogaty w witaminy
Kiełki – czy wiecie, że to jeden z najzdrowszych pokarmów? Oczywiście trudno zajadać się samymi kiełkami w dużych ilościach. Jako dodatek do przygotowywanych potraw takich jak surówki, pasty, zupy to one mogą zapewnić nam zdrowie. Wpływ na zdrowie jakie niosą ze sobą doceniano już w starożytnych Chinach.
Dziś ulubionym dodatkiem czy też samymi kiełkami zajadają się głównie wegetarianie, ale niezależnie od wybranego modelu żywienia kiełkami można zajadać się praktycznie bezkarnie. To kwintesencja roślinnej witalności. Znajdziemy w nich witaminy i minerały oraz inne substancje w stopniu tak skoncentrowanym, jaki rzadko osiągają w pełni ukształtowane rośliny takie jak warzywa czy też zboża.
Czy wszystkie kiełki są zdrowe?
Praktycznie każde jakie sprzedawane są w tej chwili w sklepach są zdrowe. Szczególnie warte polecenia są kiełki brokułów i innych warzyw kapustnych, zawierających sporo witamin i związków o właściwościach antymutagennych.
Źródłem wartościowego białka są kiełki lucerny, które dodatkowo dostarczą nam żelaza. Kiełkami soczewicy powinni zajadać się osoby z niedokrwistością, bowiem zawierają one kwas foliowy. Natomiast właściwości odżywcze kiełków fasoli mung obniżają poziom złego cholesterolu. Zdrowotne właściwości ma wiele roślin. Warto to wykorzystać. Jedzcie więc na zdrowie.