Dieta w ciąży: co jeść a czego nie jeść w ciąży

czego nie jeść w ciąży
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży?
Chyba nie ma kobiety, która nie chciałaby być szczupła. Nadmiar kilogramów to nie tylko mniej atrakcyjne ciało i bardziej narażony na choroby organizm. To często także obniżona samoocena, a co za tym idzie – samopoczucie. Trudno więc dziwić się paniom, że ich codzienne menu ogranicza restrykcyjna dieta, a one zrywają się bladym rankiem, aby wykonać kilka okrążeń wokół osiedla. Zrobimy prawie wszystko, by podobać się sobie w lustrze.
Jednak przychodzi taki czas, kiedy nasze ciało zmienia się, staje się okrąglejsze i pełniejsze. A dla nas to wcale nie powód do smutku! Ten czas to ciąża. I choć radość z powodu noszenia w sobie małego cudu, jakim jest dziecko, przesłania nam wszystko inne, musimy pamiętać, jak ważna jest w tym okresie dieta w ciąży, którą stosujemy. Oczywiście, nie ma ona na celu schudnięcia, ale utrzymanie prawidłowej wagi, przy jednoczesnym prozdrowotnym działaniu. Ciąża to niestety często wymówka do spożywania znacznie większej ilości kalorii niż potrzebujemy, a także do bezkarnego objadania się tym, czego odmawiałyśmy sobie do tej pory.
Dieta w ciąży powinna zawierać:
- świeże, wartościowe produkty, uwaga na konserwanty i żywność przetworzoną
- produkty bogate w błonnik (pieczywo pełnoziarniste)
- naturalne witaminy (warzywa i owoce)
- produkty o dużej zawartości żelaza, wapnia (mleko, warzywa strączkowe, ryby, jaja, orzechy, mięso)
- tłuszcze roślinne
Czego nie jeść w ciąży:
- alkohol
- surowe mięso
- sery pleśniowe
- kofeinę
- napoje gazowane
Oczywiście, o odpowiednio zbilansowaną zdrową dietę warto dbać całe życie, nie tylko gdy jesteśmy w ciąży. I należy pamiętać, że ciąża, choć jest stanem szczególnym, nie jest chorobą, dlatego niewielki, systematyczny ruch jest wskazany!