Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa – jak sama nazwa wskazuje – to dieta, której podstawą są produkty pozbawione glutenu. Decydując się na prezentowany plan żywieniowy zmuszeni jesteśmy wykluczyć z żywienia pszenicę, jęczmień, żyto oraz owies. Mimo że ten ostatni nie zawiera szkodliwego białka, istnieje wysokie ryzyko zanieczyszczenia zboża innymi w czasie przemiału.
Dieta bezglutenowa – dla kogo?
Chociaż dieta bezglutenowa cieszy się dużą popularnością – przede wszystkim wśród płci pięknej, wskazana jest wyłącznie przy nietolerancji pokarmowej, zaburzeniach związanych z podażą glutenu oraz przy celiakii. Pozbawiony specyficznego białka plan żywieniowy przeznaczony jest dla osób, które wykazują szczególną nadwrażliwość na sam gluten bądź alergię na którekolwiek z wyżej wymienionych zbóż (w szczególności pszenicę).
Dieta bezglutenowa – odchudzanie
Stale rosnąca popularność diety bezglutenowej sprawiła, że sklepowe półki wypełniły się produktami sygnowanymi napisem „gluten free”. Niemal w każdym dyskoncie znajdziemy nie tylko bezglutenowe pieczywo czy specjalne, pozbawione alergenu słodycze, ale także spody do pizzy, makarony i dania gotowe. Wbrew powszechnej opinii, produkty pozbawione glutenu nie należą do najzdrowszych – i to nie tylko w przypadku osób chorujących na celiakię. Duże ilości cukru, laktozy i kwasu cytrynowego, a także podejrzanych, wyraźnie sztucznych substancji oddziałują na kosmki jelitowe, wzmagają nietolerancję laktozy, a także są przyczyną uporczywych wysepek. Dieta bezglutenowa jest dietą ściśle zdrowotną, dedykowaną konkretnej grupie osób. Wybierając pozbawiony glutenu plan żywieniowy nie możemy nastawiać się na redukcję tkanki tłuszczowej, gdyż jego celem jest wyłącznie zniwelowanie szkodliwego działania wskazanych produktów zbożowych.
Dieta bezglutenowa – efekty
W razie rozpoznania choroby objawiającej się nietolerancją glutenu np. celiakii, dieta bezglutenowa jest jednym z elementów leczenia. Niestety, w przypadku wszelkiego rodzaju dolegliwości związanych z tym białkiem zmuszeni jesteśmy stosować ją całe życie. Dodatkowo – stosując dietę bezglutenową – niezbędna jest analiza składu niemal każdego produktu spożywczego. Warto zauważyć, że gluten może występować na etykietach jako: białko zbożowe, skrobia warzywa, białko pochodzenia roślinnego, zagęszczacz zbożowy, wypełniacz zbożowy, mąka farina, mąka tortowa, mąka pszenna pytlowa, skrobia pszenna, otręby pszenne, otręby, kiełki pszeniczne, semolina, pszenica durum, skrobia, skrobia spożywcza, skrobia modyfikowana.
Podsumowanie diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa – chociaż niezwykle modna – nie jest zalecana w przypadku osób odchudzających się, a więc chcących zredukować wagę. Mimo bogatej, w zakresie produktów bezglutenowych, oferty sklepowej wymaga dokładnej analizy etykiet spożywczych. W wielu przypadkach niemal całkowicie wyklucza jedzenie na mieście. Jeżeli mamy podejrzenia co do nietolerancji glutenu, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem, a następnie wykonać szereg badań. Dopiero szczegółowe wyniki dadzą rzetelne rozpoznanie choroby i pozwolą rozpisać właściwą dietę.