Dieta Montignaca. Mało znana a interesująca
Dieta Montignaca nie jest znana szerszej części społeczeństwa. Szkoda, ponieważ można ją polecić praktycznie każdemu. Jest łatwa i nie wymaga od odchudzającego się większych wyrzeczeń, co docenią z pewnością wszyscy ci, którzy nie chcą stosować diet, przy których reżim żywieniowy jest bardzo wysoki.
Wiele osób nazywa dietę Montignaca po prostu sposobem odżywiania, a nie żadną dietą. Coś w tym jest. Dr Montignac, układając tą dietę, doszedł do fajnego wniosku – w jakim celu ograniczać jedzenie, skoro można przecież i jeść i chudnąć? Wszystko jest zależne od odpowiedniego łączenia pokarmów.
Etapy w diecie Montignaca
W diecie Montignaca można wyróżnić 2 etapy.
Pierwszy etap diety metodą Montignaca nie ma określonego czasu trwania. Musi trwać do momentu osiągnięcia założonej przez nas masy ciała. Zasadą w pierwszym etapie diety, jest jedzenie potraw, których indeks glikemiczny przy jednym posiłku nie przekracza 50. Oczywiście należy jeść 3 posiłki, idealnie jeśli jemy je regularnie i o tych samych godzinach. Działając w ten sposób można zauważyć powolny spadek masy ciała. Gdy waga spadnie do określonego poziomu, można przejść do drugiego etapu diety.
Drugi etap ma na celu utrzymanie osiągniętej wagi ciała. Aby to zrobić należy spożywać produkty, których indeks glikemiczny przy jednym posiłku nie przekracza 60. Co istotne – warto ograniczyć spożycie cukrów, nie trzeba jednak tego warunku trzymać się bardzo kurczowo. Tak można jeść nawet przez całe życie.
A co jeśli przytyjemy?
Jeśli przytyjemy, można na określony czas wrócić do etapu pierwszego i po schudnięciu do określonej wagi, spokojnie kontynuować jedzenie według zasad etapu drugiego.
Banalnie prosta i skuteczna. Dieta Montignaca właśnie taka jest. Warto się nią zainteresować – działając według jej zasad można mieć pewność, że nasza waga spadnie, a co najważniejsze – nie wystąpi efekt jojo a waga utrzyma się na długo.