Dieta śródziemnomorska charakterystyka
Dieta śródziemnomorska (uważana za jedną ze zdrowych diet) jest tradycyjnym sposobem odżywiania mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, może być stosowana jako dieta odchudzająca. Korzystnie wpływa również na profilaktykę chorób oraz zapobiega postępowi miażdżycy i nadciśnienia.
Dieta dla wszystkich jadłospis
Dieta śródziemnomorska oparta jest na spożywaniu dużych ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów i nasion. Zawiera również ryby morskie oraz oliwę z oliwek. Dieta śródziemnomorska zakłada zrezygnowanie ze spożywania dużych ilości czerwonego mięsa. Sól powinna być zastąpiona aromatycznymi przyprawami, takimi jak bazylia, liść laurowy, tymianek, rozmaryn czy majeranek. Jaja oraz produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, powinny być spożywane w niewielkich ilościach, najlepiej cztery razy w tygodniu.
Taki dobór produktów spożywczych, dostarcza wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Ograniczenie jedzenia potraw tłustych i ciężkostrawnych pomaga w oczyszczeniu organizmu, a także zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dzięki połączeniu wyjątkowego smaku i aromatu potraw z właściwościami zdrowotnymi, została doceniona na całym świecie.