Arbuz w naszej diecie
Zdrowa dieta to przede wszystkim dieta pełna owoców oraz warzyw. W gronie tych darów natury, po które z pewnością warto sięgać jak najczęściej, znalazł się popularny arbuz. Soczysty i smaczny owoc jest w Polsce ceniony za niezwykły smak, orzeźwiające właściwości oraz wartość odżywczą. Arbuz może okazać się cennym sojusznikiem dla każdego, kto chce zdrowo się żywić. Na czym polega wyjątkowość tego owocu?
Arbuz doskonałe źródło witamin i minerałów
Arbuz to doskonałe źródło witaminy C oraz beta karotenu. Dodatkową korzyścią jest znajdujący się w tym przysmaku potas – równie ważny dla naszego zdrowia. Arbuz stanowi jednocześnie bardzo dobre źródło błonnika, dzięki któremu możemy zapewnić sobie poczucie sytości na dłużej oraz usprawnić pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości tak ważnych dla zdrowia składników odżywczych, arbuz ceniony jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Wiadomo, że dieta w której pojawia się ten smaczny owoc, pozwala skutecznie chronić się m. in. przed rakiem jelita grubego oraz odbytnicy. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto włączyć ten owoc do diety. Sprzyja też tym, którzy chcą utrzymać poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie. Arbuz ma też korzystny wpływ na nasze serce. Z jednej strony jest to zasługa przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy, z drugiej – potasu, będącego dla serca minerałem wyjątkowo ważnym.
Jak cieszyć się tym owocem w codziennej diecie? Arbuz rewelacyjnie smakuje jako orzeźwiająca przekąska w ciepły dni. Oryginalne przepisy pozwalają nam też sporządzać ciekawe desery oraz sałatki owocowe z arbuzem w roli głównej. Kolorowe, soczyste i pożywne, z pewnością pozwolą nam cieszyć się dobrym zdrowiem. Taka witaminowa bomba może smakować rewelacyjnie i sprawić wiele radości miłośnikom słodkich przekąsek – szczególnie tym najmłodszym.