Zdrowe diety a drób i dziczyzna
Drób i dziczyzna to częsty składnik naszej diety odchudzającej. Dania z kurczaka oraz z indyka należą do najpopularniejszych dań mięsnych. Również kaczka i gęś często pojawiają się na naszych stołach.
Zdrowe diety z drobiem i dziczyzną
Czy drób i dziczyzna są dobrymi składnikami w naszym jadłospisie zdrowej diety? Jakie ryzyko wiąże się z ich spożywaniem? Jakie są korzyści dla zdrowia?
Zalety tych mięs to przede wszystkim ich lekkostrawność. Ludzki organizm bardzo dobrze przyswaja zarówno drób, jak i dziczyznę. Korzystna dla zdrowia jest w szczególności dziczyzna, wymaga ona jednak wyjątkowo starannego przechowywania. Ten gatunek mięsa, choć lekkostrawny i wykazujący ogromną wartość odżywczą, jest jednak w szczególności narażony na rozwój bakterii salmonelli.
Korzystny wpływ na nasze zdrowie ma również drób, który z pewnością powinien pojawiać się w jadłospisach zdrowe diety. Drób to mięso delikatne i chude, zaś tłuszcz znajdujący się w drobiu jest o wiele lepiej przyswajany przez ludzki organizm niż tłuszcz pochodzący z innych gatunków mięsa. Nie powinno zatem dziwić, że dania z drobiu są zalecane przez dietetyków osobom po niektórych chorobach, których dieta wymaga wyjątkowo łagodnych i delikatnych pokarmów.
Drób bardzo często pojawia się w dietach odchudzających. Mięso z kurczaka lub indyka świetnie sprawdza się jako składnik dietetycznych, niskokalorycznych dań. Szczególnie niską zawartość kalorii posiada mięso z piersi. Jeśli chodzi o zastosowanie mięsa drobiowego w diecie odchudzającej warto pamiętać również o tym, ze najchudsze mięso pochodzi z indyka oraz z kaczki.
Równie dietetyczna i mniej kaloryczna od innych znanych nam mięs jest dziczyzna. Zawiera ona o połowę mniej kalorii niż mięso wołowe lub wieprzowe.