Dieta zbilansowana – co to jest?
Dieta zbilansowana, o co tu chodzi
Skład codziennego jadłospisu decyduje nie tylko o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i jego zdrowiu, ale także o atrakcyjnym wyglądzie i dobrym samopoczuciu. Aby tak było, dieta musi być zbilansowana, czyli zawierać produkty dostarczające wszystkich trzech grup składników odżywczych: białka, węglowodanów i tłuszczów.
Głównym źródłem energii dla organizmu są węglowodany, dostarczające ok. 50% dziennej racji energetycznej. Najlepiej, aby były to węglowodany złożone, które znajdują się w ziarnach zbóż z pełnego przemiału, kaszach i płatkach.
Tłuszcze dostarczają około jednej czwartej energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, a najzdrowszymi będą tłuszcze roślinne zawarte w olejach, oliwach, ziarnach dyni czy słonecznika, orzechach, migdałach.
Pozostałe 25% dziennej racji energii powinno pochodzić z białek – zarówno zwierzęcych (chude mięso, przetwory mleczne, jaja), jak i roślinnych (np. rośliny strączkowe – fasola, groch, soczewica, ciecierzyca).
Odpowiedni balans wszystkich wymienionych grup składników w diecie to gwarancja prawidłowego metabolizmu i odpowiedniej masy ciała.