Dieta Atkinsa – nie rezygnuj z ulubionych potraw
Dieta Atkinsa jest prawdziwą rewolucją w świecie diet. Wszystko przez to, że większość skutecznych diet wymaga poświęcenia związanego z rezygnacją z ukochanych potraw zawierających tłuszcze, których jest mnóstwo. Otóż, dieta Atkinsa tego nie wymaga. Jest to dieta idealna dla osób lubiących tłuste potrawy, w szczególności pyszne, smażone dania mięsne.
Dieta niskowęglowodanowa zasady
Dieta Atkinsa pozwala na spożywanie tłuszczy kosztem węglowodanów i warzyw. Możemy jeść wszelkiego rodzaju mięsa, sery, ryby oraz jaja pod warunkiem, że będziemy unikać chleba, wszystkich warzyw zawierających skrobię, owoców i nabiału. Widzimy więc, że wymaga to dużego poświęcenia. Najcięższe są początki, ponieważ odżywiając się w ten sposób zmieniamy nasz proces przemiany materii. Kiedy przejdziemy przez najcięższy etap, możemy powoli zwiększać ilość spożywanych węglowodanów, możemy jeść także warzywa, orzechy i owoce (głównie leśne). W ten sposób nasz organizm przyzwyczaja się do takiego sposobu odżywiania, który przestaje być narzuconą dietą, a staje się naturalnym trybem spożywania potraw.
Dietę Atkinsa najlepiej zacząć od spożycia na śniadanie: wszelkiego rodzaju wędlin, pieczonego kurczaka lub bulionu drobiowego, wody niegazowanej, na obiad: steku lub kotleta schabowego, dodatkowo deseru w postaci bitej śmietany, na kolację: wędliny, herbaty lub wody niegazowanej. Można dodatkowo spożyć dwie przekąski w ciągu dnia, między głównymi posiłkami. Już na pierwszy rzut oka widać, że taka dieta to całkowita rewolucja dla naszego organizmu, warto więc skonsultować to z lekarzem przed jej rozpoczęciem. Dieta Atkinsa powoduję utratę ok. 2 kilogramów wagi tygodniowo i bezproblemowe utrzymanie nowej wagi.