Dieta w anemii – co jeść, a czego unikać?

dieta w anemii
Niedokrwistość rozpoznaje się po niskim poziomie hemoglobiny oraz zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Jej przyczyną jest brak żelaza, dlatego przy tej chorobie trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, co się je. Warto zacząć zdrowo się odżywiać i wprowadzić do codziennej diety większe ilości niektórych składników. Żelazo znajduje się w wielu produktach żywnościowych, jednak dieta w anemii wymaga, aby było to żelazo łatwo przyswajalne. Dlatego trzeba włączyć do swojego jadłospisu czerwone mięso, wątrobę, żółtka jaj oraz ryby.
Jak wygląda dieta w anemii
Często można usłyszeć, że żelazo zawiera także szpinak, więc powinien być ważnym składnikiem diety anemika. Jest to prawda, ale nie jest to żelazo łatwo przyswajalne przez organizm. Nie znaczy to jednak, że jest on nieprzydatny w leczeniu.
Niedokrwistość, czyli anemia może się pojawić, jeśli w organizmie będzie za mało witamin B6 i B12, a szpinak jest dobrym źródłem witaminy B6. Znajduje się ona także w wątróbce, orzechach, rybach, wieprzowinie, więc i te produkty dieta w anemii powinna zawierać. Witaminę B12 znaleźć można m.in. w wątróbce, mięsie, żółtkach jaj i mleku. Konieczne jest także wzbogacenie diety w produkty zawierające duże ilości witaminy C, gdyż ułatwia ona przyswajanie żelaza.
Wystrzegać się należy spożywania posiłków z herbatą i kawą, gdyż utrudniają one wchłanianie się tego ważnego pierwiastka.
Taką dietę należy stosować, jeżeli anemia już się pojawiła, ale można także profilaktycznie. Większe ilości żelaza powinny spożywać kobiety, ponieważ są bardziej narażone na niedokrwistość.